Geniet van een hondenplons of laat uw hond op een gecontroleerde manier revalideren in de aquatrainer

Honden kunnen niet zweten zoals mensen vandaar dat zwemmen dé ideale manier is om af te koelen. Het verwarmde zwembad op Hidalgo staat 2 dagen per week ter beschikking van de honden.

Welke honden hebben baat bij een Hidalgo zwembeurt?

 • Honden die hun conditie willen verbeteren
 • Honden met obesitas
 • Honden die hun watervrees moeten overwinnen
 • Honden met problemen aan het bewegingsapparaat of met neurologische problemen zoals hernia, spondylose, zenuwuitval, verlammingsverschijnselen…
 • Honden met artrose, heupdysplasie, elleboog dysplasie, patella luxatie, gescheurde kruisbanden…
 • Honden met blessures of ter voorkoming van blessures
 • Oudere honden ter ondersteuning van de stijfheid en slijtage van de spieren en gewrichten

Hoe gaan we te werk?

 • Hydrotherapie honden komen voor fitness- en conditietraining, om af te vallen of voor watergewenning.
 • Revaliderende honden worden meestal doorverwezen door een dierenarts.

In beide gevallen bestaat een eerste kennismaking  uit een intake gesprek. Iedere hond krijgt een aparte fiche. Bij revaliderende honden wordt op basis van de individuele case een behandelplan opgesteld zodat het dier zo goed mogelijk kan herstellen. De therapie kan zowel worden uitgevoerd in het zwembad als in de aquatrainer. Aquatherapie is een pijnvrije manier van bewegen, helpt de spierversterking rond de zwakke gewrichten en zorgt voor het vergroten van de flexibiliteit, de mobiliteit en het uithoudingsvermogen.

De aquatrainer zorgt voor gecontroleerd bewegen; de hoogte van het water en de snelheid van de loopband kan gemanipuleerd worden en afgestemd worden op de patiënt. De hoogte van het water heeft effect op de hoeveelheid gewichtloosheid en de manier van bewegen van de hond.

Honden met watervrees worden bij ons zeker niet geforceerd in het bad. Belangrijk is dat we naar de lichaamstaal van de hond kijken, als hij niet wil zwemmen, dan wil hij ook niet.  Als de hond echt bang is dan zal hij een negatieve ervaring zijn leven lang blijven herinneren en dat is zeker niet onze bedoeling. Honden met watervrees gaan gemakkelijker in de aquatrainer; ze voelen zich veiliger als hun baasje mee gaat op de loopband.

Gaan alle honden in het water?

De meeste honden hebben geen probleem met het zwemmen. De eerste keer is het wennen en bepaalde rassen zijn echte waterratten zoals de Labrador retriever, New Foundlander en de Spaanse Waterhond. Andere rassen zoals bulldoggen of de Engelse Basset voelen zich minder op hun gemak in het water; dit belet hen echter niet om op een vrij rustige manier met zwemvestje aan, enkele baantjes te zwemmen. Het bewegen in water is een inspannende workout maar minder belastend als lopen of rennen.

Hoe bereid ik mij voor op een hondenplons?

 • Geef je hond 4 uur voor het zwemmen geen eten
 • Laat hem voor zijn zwembeurt goed uit zodat hij zijn behoeften niet doet in het bad
 • Breng een handdoekje & shampoo mee voor de wasbeurt achteraf
 • Breng zijn favoriete speeltje mee

Geniet vooral van zijn/haar fratsen in het zwembad en hou er rekening mee dat je zelf ook aardig nat kunt worden…

Kom zwemmen met je hond!

Maak een afspraak
Share This